Geniet u ook van de alweer langer wordende dagen? De stad komt weer uit de winterslaap. Terrassen worden alweer drukker bezet. En het is ook weer tijd voor plannen en voorbereiding voor meer groen in de stad. Onze werkgroep is al begonnen:

Werkgroep Groen: Zoals u weet probeert het wijkpanel de binnenstad nog groener te maken dan dat hij al is, zie op onze website ook het kopje Natuur. Met uw hulp kan dat nog sneller gaan! In de binnenstad zijn al verschillende geveltuintjes gemaakt bij bewoners. U kunt ook een geveltuintje aan laten leggen. U kunt zich aanmelden via het deze link dan wordt er contact met u opgenomen. Als de gemeente akkoord gaat met een geveltuin op de door u aangewezen plek, zal de gemeente de geveltuin gaan aanleggen. De gemeente doet dit kosteloos! Daarna kunt u aan de slag met uw geveltuin.

Maar naast geveltuintjes proberen we de binnenstad ook groener te maken met bloembakken. U kunt een bloembak alleen voor uw huis plaatsen maar misschien wil de hele straat wel bloembakken. Een voorbeeld van deze bloembakken vindt u bij de Nieuweburen. Op dit moment zijn wij aan het inventariseren waar we meer groen kunnen realiseren. Als u nu denkt, ik wil ook wel meer groen voor of aan mijn woning maar u weet niet hoe u het aan moet pakken, neem dan contact met ons op. Wij komen dan langs met de gemeente om te bekijken wat er mogelijk is. Mocht u nu zelf nog andere ideeën hebben, neem ook daarvoor gerust contact met ons op. Zo kunnen we er met z'n allen voor zorgen dat de binnenstad groener wordt!

Graffiti: We hebben er weer eenmooi beschilderde kast bij!  Bekijkt u hem eens als u er langs komt (bij de Beursbrug). De volgende waarmee we een straatje willen opfleuren staat in de Burmaniastraat.  Mocht u een plekje weten waar u graag mooie graffiti zou zien, kunt u ons altijd een tip geven.

Burendag: In 2014 hebben we een picknick gehouden waar we leuke herinneringen aan hebben. De komende nationale burendag, 24 september 2016,  willen we een mooi festijn organiseren. Daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken. Zie onze vraag op de site! En als u gewoon wilt komen, noteert u dan de datum vast?

Inbreng Wijkpanel Binnenstad in Politiek Podium: De afgelopen maanden heeft het wijkpanel een aantal keer ingesproken bij het politiek podium van de gemeenteraad van de gemeente. Het wijkpanel probeert zo de belangen van binnenstadbewoners te behartigen in bij de besluitvorming.

In november besprak de gemeenteraad het reclamebeleid in de gemeente. Het wijkpanel heeft hierbij aangeven dat de stoepen in de binnenstad toegankelijk moeten blijven voor minder validen en mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen. Met name op de Voorstreek en in de St. Jacobstraat worden de stoepen vaak geblokkeerd door reclameborden en zaken als bloembakken en fietsen. Hierdoor is het voor mensen in een rolstoel of met een rollator of kinderwagen bijna niet mogelijk om zich veilig door de stad te bewegen. De komende periode gaat de gemeente aan de slag met de nieuwe verordening waarin de toegankelijkheid ook wordt meegenomen.

Communicatie bij evenementen: In september heeft het wijkpanel een brief naar de gemeenteraad gestuurd over de communicatie richting binnenstadbewoners bij evenementen. Bij veel van deze evenementen laat de communicatie te wensen over. Bewoners weten vaak niet wanneer bepaalde evenementen worden gehouden, wat de mate van overlast zal zijn en hoe laat het is afgelopen. Over sommige evenementen wordt een nieuwsbrief bezorgd, maar vaker gebeurt dit niet. Ook is het voor bewoners vaak niet duidelijk of en waar bewoners meer informatie kunnen vinden over betreffende evenementen. In december en januari zijn we aanwezig geweest bij de forumbespreking over de evenementen in Leeuwarden. Met als resultaat dat de gemeente nu aan de slag gaat met een platform waar iedereen alle informatie over de verschillende evenementen kan vinden.

Penningmeester gezocht: We gunnen het hem zeker, een nieuwe woonomgeving, maar voor ons is het jammer dat onze penningmeester Jon van der Ploeg ons gaat verlaten. Als wijkpanel zoeken we zo spoedig mogelijk iemand die hart heeft voor de binnenstad en zin heeft om aan te sluiten bij ons enthousiaste panel en het geld wil beheren in samenspraak met de gemeentemedewerker die wijkzaken beheert.

Tot slot: We hopen dat u ons helpt om plannen voor groen, buurtactiviteiten, kunst en wat er maar voorbij komt uit te voeren. Zijn we nu ‘groot dorp’ of stad; samen maken we de Leeuwarder binnenstad BIJZONDER!

Namens het hele panel,

Hennie van Amerongen

www.wijkpanelbinnenstad.nl

 

Wijkpanel Binnenstad Leeuwarden | E. info@wijkpanelbinnenstad.nl