Resto van Harte Leeuwarden

Dinsdag 25 februari 2014 om 14:02

Om op de hoogte te zijn van bestaande activiteiten in de Binnenstad van Leeuwarden ben ik een kijkje gaan nemen bij Resto van Harte. Twee bevlogen mensen runnen dit restaurant, samen met een flinke groep vrijwilligers. Met als doel: ‘mensen bij elkaar brengen’. Palet, waar Het Nieuwe Hoek aan het Hoeksterpad onder valt,  faciliteert dit werk door de compleet ingerichte keukens en de mooie eetzaal op dinsdag en donderdag beschikbaar te stellen. Ina Veenstra is de spil in het geheel. Zij begon acht jaar geleden met dit praktische werk, nadat ze als gemeenteraadslid had ontdekt dat er veel mensen zijn die zich eenzaam voelen. En wat is er mooier dan samen met anderen te eten en zo contacten te leggen? Ina keek de kunst af van het eerste ‘Resto van Harte’ in Den Haag. Als pionier ging ze van start en met behoorlijk wat publiciteit kwamen er bij de start zo’n 20 mensen. Op dit moment komen er per avond (dinsdag en donderdag) gemiddeld 90 mensen. En denk niet dat er alleen ouderen komen. De jongste is 8 jaar, zij komt met haar alleenstaande moeder mee, en de oudste 90. De een komt elke week een keer, de ander zo nu en dan.

Op het moment dat ik er ben wordt de 10 km gereden in Sotsji en zitten veel vrijwilligers gespannen naar de TV te kijken. Verder hangt er een heel ontspannen sfeer. En dat ondanks het feit dat over een half uur de eerste gasten zullen komen. De kok, Henk Kuipers, heeft alles prima onder controle. De eerste vrijwilligersgroep is al om 14:00 uur begonnen om de driegangenmaaltijd van vandaag klaar te maken. Henk heeft vanmorgen gezorgd dat alles wat nodig is vers in huis was. Groenten en fruit worden in de mooie ruime keukens zelf gesneden en verwerkt. De toetjes staan al klaar in de koude keuken. En alles gaat volgens de hoogste hygiëneregels. De inspectie kan hier rustig een kijkje komen nemen.

Er wordt hier onder het eten gezellig gepraat, veel gelachen en er ontstaan soms weer mooie initiatieven. Bijvoorbeeld de groep SIL (samen is leuker), die bioscoopuitjes of andere leuke dingen regelt. En dan het liefst met kortingkaartjes.

Iedereen is welkom en men zou het erg leuk vinden als ook binnenstadbewoners eens een avondje mee eten. Samen eten is gezellig en je weet maar nooit wat je nog eens aan elkaar kunt hebben.

Voor meer informatie kun je kijken op www.restovanharte.nl

Hennie van Amerongen, voorzitter WPB