Kunstwerk Oude Lombardsteeg

Maandag 18 augustus 2014 om 14:22

Oude Lombardsteeg krijgt eerste proef van nieuw kunstwerk.

Op 20 augustus 2014 wordt een proef van een bijzonder kunstwerk geplaatst in de Oude Lombardsteeg te Leeuwarden. De Oude Lombardsteeg vormt een verbinding  voor voetgangers tussen de Nieuwestad en het Lombardplein / Ruiterskwartier. Over een aantal maanden wordt het  totale kunstwerk geplaatst.

De kunstenares Giny Vos uit Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt. Zij baseert haar ontwerp op het skelet van een walvis. In Friesland zijn restanten van walvissen gevonden en de binding tussen Leeuwarden en de provincie Fryslân met water is van oudsher sterk.

Het kunstwerk wordt over de lengte van de steeg aan de gevels bevestigd. In de ribben van het skelet wordt LED verlichting aangebracht. Hierdoor geeft het kunstwerk het gevoel van een organische overkoepeling, waarmee een gelijkmatig ritme, structuur en orde in de steeg ontstaat. Het kunstwerk wordt gemaakt van geparelstraald scheepsaluminium; dit is duurzaam materiaal. Het bedrijf Mannen van Staal uit Leeuwarden maakt het kunstwerk. Het bedrijf Yens&Yens brengt de LED verlichting aan.

De steeg zelf wordt geschilderd in vier verschillende grijstinten. De muren worden voorzien van een anti graffiti coating.

De Oude Lombardsteeg wordt weer een drukkere en veiliger doorgang naar het Ruiterskwartier, het Wilhelminaplein en het Fries Museum. En andersom naar de Nieuwestad natuurlijk.

Het Wijkpanel Binnenstad is dan ook blij met deze spectaculaire aanwinst voor Leeuwarden.