Groen in de binnenstad

Woensdag 20 februari 2013 om 14:23

‘Elke 3-en-een-halve seconde een compliment’

Plezier van de geveltuin

Het is haar favoriete gespreksonderwerp: planten en tuinen in elke soort en maat. Jacqueline de Booij woont in de binnenstad. Van een boerderij met 5000 m2 grond belandde ze in een huis in de binnenstad zonder tuin. Karig voor iemand die zo ontzettend van tuinieren houdt, zou je denken. Maar als je haar huis en de omgeving ziet weet je dat deze vrouw niet voor één gat te vangen is. Jacqueline maakte van haar dakterras een tuin, van de voormalige slaapkamer een paradijs voor overwinterende exoten en in haar straat woekeren de geveltuintjes.

‘Begin met een klein stukje tuin dichtbij je huis’ is haar advies. ‘Het is weinig werk en iedereen wordt er blij van. Als ik in mijn geveltuintje aan het werk ben ontvang ik elke 3-en-een-halve seconde een compliment van een voorbijganger. Het vraagt weinig onderhoud en kennis; iedereen kan het. Bovendien is natuur, hoe bescheiden ook, heilzaam voor ieder mens’.

Zelf probeert ze in haar geveltuin te zorgen voor variatie en  dat er elk seizoen weer iets bloeit.

Jacqueline geeft als tip voor een geveltuin om zuurminnende plantensoorten te kiezen, in verband met mogelijke overlast van honden en katten. En kies vervolgens een passende plant die gedijt bij veel of juist weinig zon, afhankelijk van de ligging van de gevel.

Ik vroeg haar om een advies voor een startende geveltuinierder zonder enige ervaring:
Zorg dat er 2 spades diep goede aarde in de tuin zit en plant dan:
- 3 lavendelstruiken en 3 herfst anemonen
- 3 kleine Viburnums
- 3 Skimmia’s
- zaai Alyssum
- vul het aan met wat bloeiende eenjarigen zoals viooltjes en vlijtige liesjes.

Jacqueline woont in de Monnikemuurstraat.