Bloemenfeest in de binnenstad

Friday 1 March 2013 om 15:53

Hoewel het buiten nog erg koud is, is het in het hoofd van Chantal de Jongh al volop zomer. Ze ontwerpt bij de gemeente de wisselperken in Leeuwarden. Het grote cirkelvormige perk bij het station bijvoorbeeld en de uitbundige bloemen bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Om de wisselperken zo lang mogelijk spectaculair te houden gaat er veel denkwerk aan vooraf. Hoge planten achter, lagere vooraan. De textuur, de manier van bloeien, de kleuren, soorten met grove of juist fijne bladeren. Met al deze facetten houdt Chantal rekening bij het ontwerpen van de bloemperken. Ze laat een plaatje zien van 'ijzerhard'; een langbloeiende paarse bloem op lange ijle stengels. Ze gebruikt deze plant door ze tussen andere soorten door te weven, de lange stengels steken boven de volle lage planten uit en de paarse bloemen zweven als een soort vitrage boven het kleurenpalet van de lager bloeiende planten.

Chantal verbindt de uitstraling van de perken met dit moment in de tijd. Komende zomer zal historisch worden gekleurd door de troonsopvolging van Willem Alexander daarom zullen de Leeuwarders deze zomer veel blauwe en oranje bloemen tegenkomen. 'Suzanne met de mooie ogen' bijvoorbeeld, een vrolijke oranje bloem en blauwe bloemen die we associëren met het koninklijk huis. Dat moois kunnen we komende zomer verwachten. Voor het zover is kunnen we eerst genieten van de bollen die al voorzichtig hun kopjes laten zien.